Wpisz nieodmienialne części szukanych fraz, np. "ław fund", wciśnij klawisz SZUKAJ, a będą wyświetlone wyniki zawierające wszystkie odmiany: ław fundamentowych, ławą fundamentową, ławami fundamentowymi itd.
list_alt spis treści
? zadaj pytanie
znalezionych tematów: 4
jpyt
temat nr 308-1248 visibility czytano 1650 razy
Remont starej ziemianki
Witam, Ziemianka z lat 70-siątych. Stan na zdjęciach przestawia aktualną sytuację.
Strop ziemianki (żelbetowy) pokryty był papą, na to około 5cm piasku i przykryty jakby "betonową
czapką", na niej ponownie papa. Warstwy te zostały aktualnie usunięte a ja przymierzam się do
kompleksowej renowacji bez zmiany przeznaczenia tj. nadal ziemianka do przechowywania warzyw i
owoców (czyli typ o zachowanej wilgotności). Przy czym dach chciałbym zrobić jako dach zielony z
zielenią ekstensywną. Bardzo proszę o ocenę planowanego rozwiązania i poradę odnośnie renowacji tej
nietypowej budowli.
1. Warstwy dachu - Planowane rozwiązanie przedstawia ostatni rysunek.
Czy jest to akceptowalne rozwiązanie? Czy zamiast "klasycznej" hydroizolacji z papy można
zastosować system jak dla tarasów z wykorzystaniem hydroizolacji ciągłej z masy
polimerowo-cementowej? 2. Ubytek stropu nad wejściem (zdjęcie nr 3) - w jaki sposób wykonać
nadlanie brakującej części? 3. Uszkodzone brzegi i naroża stropu (zdjęcie nr 1) - w jaki sposób
dokonać naprawy? 4. W jaki sposób wykonać zewnętrzne ocieplenie ścian w części podziemnej jak i
nadziemnej? Czy w ogóle można/powinno się je ocieplać? 5. Wewnątrz planowany jest tynk
cementowo-wapienny. Czy to dobre rozwiązanie? Jaki rodzaj farmy można zastosować w takich
warunkach? 6. Podłoga ziemianki jest tylko częściowo wylana betonem (po środku) a częściowo jest
po prostu odsłoniętym gruntem (piaskiem). Pod ścianami nie widać żadnej izolacji poziomej. Ze
względów utrzymania naturalnej wilgotności jest to być może efekt pożądany. Podłoga zostałaby w tych
miejscach wybrukowana kostką i płytami ażurowymi. Mam natomiast wątpliwości czy nie należy
wykonać poziomej hydroizolacji ścian lub ich uszczelnienia zaprawą uszczelniającą przeznaczoną do
piwnic. Proszę o poradę.
Witam Serdecznie W ramach swojej inwestycji budowy domu (kronika nr 27) postanowiliśmy
postawić gotową piwniczkę betonową. Znalazła się ona w rogu działki i nie będzie związana z
domem. Miejsce w którym stanęła to wykop w rudzie żelaza (70cm-20cm) pod którą znajduje się
piękny piach rzeczny. Ciekawe stanowisko, jak wyczytałem w Internecie to tzw. łąka żelazna z której
pozyskuje sie tzw rudę darniową. Na wypoziomowana warstwę piachu rodzimego dałem 3x folie PE
0,2mm. Piwniczka składa się z trzech części dolna, górna i sklepienie, wszystkie sklejone ze sobą
zaprawą murarską i pomalowane Izolbetem. Planuje; - odcięcie folii po zawinięciu na
ściany. - zaciągnięcie ścian i dachu masą Profidicht 1K Express (zostało trochę na budowie) -
boki i tył styrodur (będą zasypane) - przód z folia aluminiową (do dopracowania) - membrana
kubełkowa na ściany i dach -zasypywanie boków i trochę poniżej posadowienia tłuczniem a następnie
tym co z wykopów (rudy piach;) Proszę o opinie i pomoc w zaopiekowaniu się
piwniczką.
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad budową ziemianki/piwnicy w ogrodzie. Oczywiście
projekt, pozwolenie - sprawa oczywista, ale sen z powiek spędza mi problem wyboru "technologii"
budowy. Ziemianka musi utrzymywać w miarę stabilną temperaturę i wilgotność. Czy gotowe piwnice
betonowe są w stanie to zapewnić? Może gotowa betonowa ale ocieplona styropianem lub obsypana
grubą warstwą kamienia w celu imitacji ściany dwuwarstwowej? Może całkiem darować sobie gotowce
i murować ceramiczną - ale czy to ma sens ekonomiczny? Czy betonowa podłoga w takiej piwnicy jest
w stanie zastąpić tradycyjną kamienną w kwestii regulacji wilgotności?
Ocieplenie nieogrzewanej piwnicy w budynku gospodarczym
Mam pytanie odnośnie projektowanego budynku gospodarczego: piwnica, parter, poddasze
nieużytkowe. Budynek będzie nieogrzewany. Piwnica, zagłębiona na pełną wysokość, ma służyć
przechowywaniu przetworów. Czy wykonanie ocieplenia fragmentu ściany zewnętrznej piwnicy (ok 1,5m
poniżej poziomu terenu) oraz stropu nad piwnicą (z zamknięciem klapą włazu do piwnicy) zapewni
temperaturę powyżej 0 w zimie? Jeśli nie, to co należy zrobić, żeby uzyskać odpowiednią temperaturę
przechowywania przetworów?